luni, 18 februarie 2013

Reteta: maki sushi (sushi rolls)


              Daca va place mancarea oficiala a Japoniei, pot sa va spun ca sushi se poate pregati acasa  foarte usor. Sunt mai multe feluri de sushi si cred ca am ales o metoda destul de usoara: maki sushi.  
sursa foto: www.lostlaowai.com


                 Ingrediente: elementul de baza este orezul  (este recomandat sa cumparati orez pentru sushi), legume (la alegere), peste sau crab, otet de sushi, alge uscate (nori), zahar brun, sare, sos wasabi.
Optional: ghimbir murat, sos de soia pentru sushi.
                Pe langa ingrediente, veti mai avea nevoie de un pat de bambus (puteti cumpara pat de bambus de aici: pat bambus

                Intai se fierbe orezul. Se toarna intr-un bol 2 linguri de otet de sushi. Se poate adauga mai mult sau mai putin, dar e bine sa nu exagerati pentru a pastra orezul compact. Se adauga zahar si sare si se amesteca pana se dizolva. Se pune amestecul peste orezul fiert.
Umplutura formata din peste si  legume se taie fâșii egale  de aproximativ 5 cm lungime.
                Se taie foaia de alge in doua. Se aseaza foaia de alge cu fata neteda in jos  peste patul de bambus, iar deasupra se pune  orezul. Orezul trebuie intins uniform si cat se poate de subtire (aproximativ  ½ - 1 cm). Pe latura superioara a foii de alge, trebuie lasata o margine de 1-2 cm pentru a putea inchide ruloul.
                Se intinde pe mijlocul orezului o dunga de wasabi, iar apoi  se pune umplutura.  Dupa aceasta se ruleaza totul apasand usor si se inchide ruloul. Daca aveti nelamuriri filmul de la final explica foarte bine tehnica. Suhsi se taie apoi in 6 portii egale, incepand sa tai intotdeauna din mijloc. 
                Se serveste cu sos de soia pentru sushi.
Pentru edificare, va invit sa vizionati acest  ghid. Prezinta un maestru bucatar in pregatirea sushi, Kiyoshi Hayamizu:
Ghid preparare maki sushi.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu